Primary tabs

PARKLIFE

Located in a park in a densly populated suburban settlement of Vienna, sourrounded by giant tenement blocks dating from the 70ies, the institution “Parkbetreuung” is concerned with kids, who spend their afternoons unattended in the park. A team of pedagogues keeps the kids busy with suggestive activities in and around a wooden barrack, which has been used by the institution already for fifteen years. While the barrack offered many small rooms for individual activities, a big, weather-protected, heat-able hall for collective activities was missing.

24 students of the design.build studio have designed and built “PARKLIFE”, as a freestanding extension to the existing social facility. PARKLIFE is a useable sculpture and works as a landmark, stage and tribune. Broad stairs form a sheltered, heat-able auditorium, which is used as a room for various activities, from workshops, to concerts, performances and film screenings. The stairs lead up to a cosy alkoven with a big bay-window, facing the sports-field of the park. Underneath the stairs a fully equipped wood-workshop is integrated into the building. With a drawbridge the workshop opens to the affiliated adventure playground, where the kids - under supervision of instructors - can build simple wooden constructions like huts and raised stands.

Technical Description

The base was constructed with cross-laminated timber from Austrian company KLH. We covered the timber with a rubber-like, two-component poly-urethane foil, which was sprayed onto the wooden construction.

facts

NETWORK

ACADEMIC PARTNERS
design.build studioTU Wien, Vienna University of TechnologyArchitecturePeter Fattinger
Students
CLIENT
IFEP Institut für Erlebnis PädagogikRonny Wolf
COLLABORATING ORGANISATIONS
FundingCity of Vienna - MA 13, Department for Education and extracurricular youth care
FundingCity of Vienna - Fund for Art in Public Space
Close

ACADEMIC FACTS

ACADEMIC DISCIPLINE(S)
Architecture 24 Students
ACADEMIC LEVEL(S)
Master of Architecture
Close

TECHNICAL FACTS

PERIODS
Project Start:2008
Year of Completion:2010
Close