Primary tabs

Preschool of Aknaibich

The Preschool of Aknaibich is only 1 classroom, nevertheless a holistic architectural design, incorporating community dynamics, bioclimatics and a new vernacular style.

Aknaibich is a town in transition: the eastern old town is made of earthen constructions, sinusoid roads and narrow alleys, while the western part exists of modern, plot-based concrete houses built by rural-urban emigrants. In need of educational infrastructure, Goodplanet foundation presided by French photograher Yann-Arthus Bertrand aims to install a preschool with bioclimatic functioning, as an extension to the existing concrete school building in the modern part of town.

After a workshop with the Aknaibich community, it was seen fit to be inspired by the old town, and hence to create a dialogue with the existing modern school infrastructure. Its style could be called a new vernacular, inspired on local typologies, materials and techniques, while at the same time having a contemporary look, performant bio-climatic functioning and earthquake proof design. 

The preschool of Aknaibich has traditionally inclined foundations of locally sourced nature stone, with adobe walls, a wood-and-earth flat roof and rammed earth enclosure walls. The exterior finishing is done with a "tamelass" render, a mix of 2 earths, straw and sand, while the interior finishing is made of polished "nouss-nouss", a "half-half" of earth and gypsum to create a breathable interior plaster which diffuses indirect sunlight. The east and west façades which have harsh low-sun impacts are doubled-up with a cavity wall for insulation, while the south façade has deep, small windows and a big thermal mass, making the building cool during the day, but warmer through the night until the morning. The north façade has been maximally opened up with glass doors to allow indirect sunlight to enter the room.

The classroom links to the playground just outside, which can be read as the playground for the smaller ones (3-6 years) as opposed to the bigger courtyard serving the rest of the school students. This playground has a pergola with playing and sitting infrastructure, which can be used as an external classroom for storytelling and other activities.

 

Images and Plans

facts

NETWORK

Students
CLIENT
Goodplanet ngo
COLLABORATING ORGANISATIONS
Logistics, Project ImplementationTaumont (Local Community)
COLLABORATORS
Dorian Vauzelle (Other Expert)
FINANCING
Goodplanet NGO
Close

ACADEMIC FACTS

ACADEMIC DISCIPLINE(S)
Workshop 25 Students
Construction supervision and its report for university 3 Students
ACADEMIC LEVEL(S)
Msc
Close

TECHNICAL FACTS

BUDGET
Material10000
Labour15000
In KindPart of design work. Local Community (land) Local Community (partly food, residence, hospitality)
PERIODS
Project Start:2014
Year of Completion:2015
Close
License
The content is liscensed under the following Creative Commons license.
Creative Commons Licence